Spalio 6 d. - gruodžio 30 d. M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje eksponuojama Ievos Augaitytės  tekstilės instaliacija „Prisilietimas. Tylos aidai“. Tai šviesos ir muzikos projektas, kurį sudaro gobelenų poliptikas – 4 darbai (90×68 cm) ir  Michailo Skalskio muzika (2018).

 

Apie projektą autorė Ieva Augaitytė rašo:

4 dalių gobelenų poliptikas „ Prisilietimas. Tylos aidai“ - tai šviesos ir muzikos tekstilės instaliacija, sukurta magistro studijų metu. Projektą inspiravo M. K. Čiurlionis, kuris atrado savo unikalų raktą sujungti muzikos ir dailės kalbas. Prisimindama Čiurlionio žodžius būsimiems lietuvių menininkams saugoti ir aktualizuoti liaudies meną, savo darbams pasirinkau tradicinę gobeleno audimo techniką, pasitelkdama šiuolaikines technologijas. Mano kūrybiniai projektai jungia gobeleną su muzika bei šviesa. Savo darbuose ieškojau skirtingų būdų integruoti šviesą į audinį, susieti muziką su gobeleno idėja, stengiantis sustiprinti meno kūrinio poveikį, praplėsti jo reikšmes ir vaizdinius. Siekiau rasti būdą, kaip suteikti audiniui peršviečiamumo efektą, kad susidarytų įspūdis, jog šviesą prasiskverbia pro audinį, panaikindama audinio „uždarumą“ ir aklinumą. Gobeleno peršviečiamumui išgauti puikiai tinka žvejybinis valas, kurį naudojau darbo metmenims bei ataudams.

Muzikos negirdžiu, bet jaučiu ją, girdėdama savaip. Aš girdžiu akimis. O jei užrištų man akis, tai aš nugrimzčiau į tylą. Tylą suvokiu kaip tamsą ir izoliaciją. Tuomet šviesa – absoliučios tylos priešingybė. Šviesoje tyla nėra visiška tyla. Tad šviesa man gyvybiškai reikalinga. Šviesoje aš galiu viską kontroliuoti savo akimis, galiu laisvai bendrauti. Šviesoje aš esu. Tad kurdama ieškau šviesos – gimstančios, prasiskverbiančios, besikeičiančios.

 

Šviesoje gimsta spalvos, tyloje gimsta garsas. Garsai, deja, man nepasiekiami klausa, bet tai nereiškia, kad negaliu jų suvokti. Tad ir jungiau gobeleną „Prisilietimas. Tylos aidai“ ne tik su šviesa, bet ir su muzika. Bendradarbiauti pasikviečiau menininką muziką Michailą Skalskį, kuris sukūrė muzikinę išausto gobeleno interpretaciją.

 

Kai stebiu tekančią upę, aš matau jos skambesį. Jo atspindys yra aidas, kuris atsimuša daugybę kartų ir užpildo visą erdvę gamtos muzika. Taip ir gyvenimo muzika susideda iš mūsų visų aidų. Kas tai yra visiška tyla? Jokio garso nebuvimas? O gal jos nėra, visiškos tylos? Gal tyla irgi muzika?

 

Projekto pristatymas vyks spalio 12 d. 17.00 val. M. K. Čiurlionio namuose, Savičiaus g. 11 Vilniuje. Dalyvaus Jelena Augaitienė (fortepijonas), Zigmantas Augaitis (valtorna), Algirdas Bagdonavičius (tenoras), Jolanta Klenovska (fortepijonas).

 

 


Parodos kuratorė Ona Židonytė